Liceul Tehnologic ”Mihai Busuioc” din Pașcani aduce

Europa, MAI aproape 9

 

         Liceul Tehnologic ”Mihai Busuioc” din Pașcani găzduiește concursul de comunicare pe teme europene Europa, MAI aproape 9, organizat de  Centrul de Informare Europe Direct (CIED) Iași și instituția de învățământ pășcăneană.

           Elevii și cadrele didactice sunt deja cu pregătirile pe ultima sută de metri, urmând ca pe 9 mai, Ziua Europei, la ora 10,00, să reprezinte, în feluri diverse, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

         ”Mulți dintre părinții elevilor noștri își exercită dreptul de a munci într-o altă țară a Uniunii. Pentru copii este bine să afle cât mai multe despre țările membre ale UE, despre diversitatea și valorile europene”,  afirmă directorul Liceul Tehnologic ”Mihai Busuioc”, prof. Elena Panțiru. ”Informațiile despre Uniunea Europeană nu doar subiect din domeniul istoriei, geografiei sau civilizațiilor, artei şi culturii, ele oferă un imens potenţial în ceea ce priveşte abordările inovatoare inter-curriculare, conexiunile şcoală - comunitate, dimensiunea culturală europeană şi accesarea competenţelor-cheie transversa­le ale învăţării pe tot parcursul vieţii.  Prin participarea la acest concurs elevii noștri își vor dezvolta abilitățile de comunicare, competențele sociale și civice, spiritul de inițiativă, lucrul în echipă, învătând totodată despre Europa, dar și despre ei înșiși, abilități pe care și le exersează în pregătirea concursului” mai precizează prof. Elena Panțiru.

            Prin implicarea în acest concurs, elevii și profesorii participanți se documentează despre statele membre ale Uniunii Europene, istoria lor separată și istoria UE și a ideilor ce o fac ceea ce este, evoluția sa în timp, simbolurile, valorile sale, învățând, în același timp, despre drepturile cetățenilor europeni și oportunitățile pe care le au tinerii în UE.

          ”Centrul de Informare Europe Direct Iași organizează concursul de comunicare și creativitate Europa, MAI aproape 9 de patru ani deja,  astfel că  suntem siguri că toți participanții vor oferi un spectacol care va pune în evidență nu doar valorile europene, ci și calitățile lor de ambasadori ai țărilor pe care le vor reprezenta” subliniază Paul Matei, coordonatorul CIED Iași.

            Centrul de Informare Europe Direct Iași, găzduit de Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă, este unul din cele 31 de centre de informare europeană din România, coordonate de Reprezentanța Comisiei Europene la București, și face parte din cele 500 de centre ale Rețelei Europe Direct din Uniunea Europeană.

              Centrul de Informare Europe Direct Iași promovează cetăţenia europeană activă şi informată, oferă cetățenilor informaţii   generale   privind   Uniunea   Europeană,   contribuie   la  sensibilizarea populaţiei   şi   promovează   dezbaterea   la   nivel   local   şi   regional.   De   asemenea,   centrul reprezintă interfaţa  instituţiilor europene cu cetăţenii, canalizând feedbackul primit de la aceștia.

 

 

Şi ce a urmat......

 

 

         Creativitate debordantă, multă inițiativă, spirit de echipă și multe emoții s-au văzut astăzi, la concursul de comunicare pe teme europene Europa, MAI aproape 9, ce s-a desfășurat la Liceul Tehnologic ”Mihai Busuioc” din Pașcani.

        Organizat de Centrul de Informare Europe Direct Iași, în parteneriat cu unitatea de învățământ pășcăneană, concursul a evidențiat creativitatea elevilor în promovarea valorilor europene și a celor românești în context european.

       28 de echipe au reprezentat cele 28 de state membre, în cele mai diferite forme: de la prezentări turistice, la întreceri culinare, la dansuri specifice, la parade ale modei, la interpretări ale melodiilor celebre specifice țărilor respective, ce  i-au încântat deopotrivă pe cei care au participat la concurs și pe cei care au fost simpli spectatori.

      Diversitatea europeană a fost reprezentată nu doar de diversitatea vârstei celor care au participat ci și de formele foarte diferite prin care elevii au devenit adevărați  ambasadori ai statelor membre.

       Directorul Liceului Tehnologic ”Mihai Busuioc” din Pașcani, prof. Elena Panțiru, a pus în evidență munca elevilor și a profesorilor coordonatori: ”acest proiect realizat împreună cu Europe Direct Iași a însemnat în afară de spectacolul final, care ne-a surprins și pe noi prin calitatea prezentărilor realizate de elevi, mai multe săptămâni în care copiii și profesorii și-au luat foarte în serios rolul de reprezentanți ai statelor membre ale Uniunii Europene”.

      La rândul său, consilierul de comunicare al Centrului de Informare Europe Direct Iași, Ioana Pruteanu, a remarcat calitatea prestațiilor artistice și nu numai a reprezentațiilor pe care le-au avut cele 28 de echipe: ” Elevii și profesorii ne-au dovedit că cea mai importantă resursă a lor este creativitatea, cu toții s-au implicat și au reușit să devină adevărați ambasadori ai țărilor respective, dovedind că le cunosc foarte bine și chiar că au potențial de a deveni membri ai diplomației europene”.

      De asemenea, la Liceul Tehnologic ”Mihai Busuioc” din Pașcani a fost deschis și primul punct de informare europeană din județ și a avut loc, în paralel, o expoziție cu desene reprezentative pentru țările Uniunii Europene.

         Concursul de creativitate Europa, MAI aproape 9 este la a IV ediție și promovează valorile europene.       


Joomla Templates - by Joomlage.com